by Bartosz

juli 18, 2022

Share

Inhoudsopgave

Wat is een anabolen kuur?

Een anabolen kuur verwijst naar de cyclus waarbinnen anabole steroïden gebruikt worden. Deze cyclus van gebruik wordt ook wel benoemd als ‘on-cycle’. Als er geen gebruik van steroïden plaats vindt, heet de tussenliggende termijn ‘off-cycle’. Voor de on-cycle fase of cyclus zijn er tal van opties en ‘stacks’.

Wat zijn ‘stacks’?

‘Stacks’ zijn combinaties van anabole steroïden en andere niet-steroïde supplementen die tijdens een cyclus genomen worden. Aangezien er honderden soorten anabole steroïden, variërende peptide hormonen, SERM’s, AI’s, schildklierhormonen en andere supplementen zijn, zijn de variaties eindeloos. De opties zijn hierbij zo uitgebreid dat elke cyclus weer volledig verschillend kan zijn. De meeste steroïde gebruikers krijgen op den duur echter een voorkeur voor bepaalde combinaties; ze zullen combinaties ontdekken waarbij ze voor hen goede resultaten krijgen en dan ook vaker deze ‘stacks’ inplannen.

De hoofdregel

Ongeacht welke ‘stack’ je kiest of wat voor soort cyclus je onderneemt, er zijn bepaalde regels en adviezen die ervoor zorgen dat je gebruik zo veilig mogelijk is. De hoofdregel bij een cyclus is bijvoorbeeld dat er altijd een vorm van synthetisch of natuurlijk testosteron gebruikt gaat worden. De vorm van dit type testosteron is verder niet van belang. Het enige wat van belang is, is dat het lichaam genoeg van dit essentieel hormoon heeft om naar behoren te kunnen functioneren.

Voorbij deze hoofdregel zijn er verschillende algemene aanbevelingen of vuistregels die bij de meeste ‘stacks’ of cycli van toepassing zijn. We gaan hier dieper op in om daarmee voor een vergroot succes te zorgen. Door deze regels te volgen verhoog je je kansen op een prettige, verantwoorde en geslaagde steroïde cyclus. Dit is van groot belang. Alleen een veilige cyclus zorgt immers voor een blijvend succes.

De eerste cyclus

Als je niet eerder een cyclus met anabole steroïden hebt gebruikt, is het aan te raden om de dingen zo eenvoudig mogelijk te houden. Je hebt immers geen idee op welke manier je lichaam gaat reageren op supra fysiologische doseringen van het hormoon. Daarom wil je beginnen met hormonen waarmee je lichaam al bekend is, waaronder testosteron valt. Veel gebruikers zullen hieraan voorbij gaan en meteen beginnen met grote ‘stacks’ en lange cycli.

Waarom het simpel houden

Dit is echter niet aan te raden. Je hoeft geen zeer uitgebreide ‘stack’ te hebben om een significant verschil te zien en als je beter overweg kan met verschillende types anabole steroïden, zal je een meer kloppend begrip hebben van wat voor jou als individu de beste doseringen en combinaties zijn. Als je begint met allerlei soorten steroïden tijdens je cyclus, dan zal er bij problemen moeilijk te begrijpen zijn waar deze problemen vandaan komen. Bovendien is het dan ook moeilijk om te bepalen welke steroïden de goede resultaten hebben opgeleverd. Begin daarom eenvoudig en ga pas later meer experimenteren.

Voor de gevorderde gebruiker

Na wat meer cycli gedaan te hebben en anabole steroïden te hebben geprobeerd, kan je overwegen om verder te gaan naar meer gecompliceerde cycli. Hierbij gaan we ervan uit dat je ervaringen positief waren. Voor veel gebruikers zal er geen enkele noodzaak zijn om andere soorten hormonen te gebruiken of om de doseringen te verhogen. De meesten zullen tevreden zijn met de normale cycli en hier is niets op tegen. Een simpele en normaal gedoseerde cyclus kan je uiteindelijke doelen prima realiseren en zo’n cyclus kan keer op keer voor goede resultaten zorgen. Desondanks willen de meeste gebruikers uiteindelijk meer en na succes gehad te hebben met kleinere steroïden cycli is dit ook prima mogelijk. Echter bij het ingaan van grotere ‘stacks’ en cycli zijn er enkele waarschuwingen die gegeven dienen te worden.

De mogelijke voordelen en nadelen

Iedere anabolen kuur biedt bepaalde voordelen en bepaalde nadelen. Dit is ongeacht je eerdere ervaringen iets om altijd rekening mee te houden. Het is misschien wat simplistisch, maar in de basis is het zo dat bij een hogere dosering en een langere looptijd zowel het resultaat als de risico’s verhoogd worden. Met verhoogde risico’s komt ook meer behoefte aan eventuele maatregelen die bijwerkingen tegen zullen gaan. Toch zal er op den duur een einde aan dienen te komen: er zal een tijd komen waarop de verhoudingen tussen de eventuele beloningen en de risico’s die je loopt zo scheef komen te liggen dat je zonder enige twijfel dient in te binden.

 

 

 

 

Waar ligt de scheidslijn?

Waar de lijn daarbij ligt, is een moeilijk te beantwoorden vraag. Dit wordt bepaald door de steroïden die gebruikt worden, maar ook door de unieke genetische vingerafdruk van de gebruiker. Er zijn echter wel enige richtlijnen. Om bijvoorbeeld een daadwerkelijke verbetering te zien bij het nemen van testosteron zullen de meeste gebruikers minimaal wekelijks 300 mg dienen te nemen van een zogeheten ester testosteron verbinding. Doseringen van 400 tot 500 mg zijn echter effectiever.

Voorbij de scheidslijn

Bij een verhoogde dosering nemen zowel de voordelen als de risico’s toe. De meeste mannen vinden 500 mg per week normaal gesproken goed tot zeer goed te verdragen en kunnen de doseringen ook tot op een zeker punt verhogen. Veel mannen zullen het opvoeren naar 700 tot 1000 mg per week en daarbij nog steeds hun gezondheid behouden. Maar zit je boven deze dosering, dan is bij bijna alle mannen de verhouding tussen resultaat en risico ver uit balans geraakt. Ga je voorbij de gram per week, dan worden oestrogene bijwerkingen vaak zeer sterk en voor velen is het ondergaan en controleren van deze bijwerkingen erg moeilijk.

De tijdspanne

Een verder redelijke vraag is wat dan een aanvaardbare tijdspanne is. Wat is de minimum duur voor het behalen van positieve resultaten en wat bedraagt de maximale duur als je rekening wilt houden met je eigen veiligheid? Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, maar ook hier zijn er richtlijnen die je kunnen helpen om het veilig te houden. Ongeacht de cyclus die je gaat uitvoeren en ongeacht de simpliciteit of complexiteit hiervan, dien je enige tijd te gebruiken om het uit te voeren. Het menselijke lichaam reageert niet goed op veranderingen. Het zal alles in zijn macht doen om de natuurlijke situatie te herstellen. Daarom moet er voldoende tijd uitgetrokken worden om de huidige situatie als de natuurlijke situatie geaccepteerd te laten worden.

Lengte van de tijdspanne

Om dit nieuwe niveau tot stand te laten komen , zullen de meeste gebruikers een minimum van 8 weken aanhouden. Dit kan oplopen tot 12 weken. Hieruit zullen betere resultaten naar voren komen, maar er is ook een verhoogd risico op mogelijke bijwerkingen. Als je op zoek bent naar winst binnen een zo veilig mogelijke marge, dan is 12 tot 16 weken, opgevolgd met een even lange cyclus van geen gebruik, het beste. Dit is de meest effectieve vorm van het gebruik van cycli en alhoewel absolute veiligheid nooit gegarandeerd kan worden, heeft dit type cyclus wel een goede verhouding van resultaat en veiligheid. Voor sommige mensen zal dit plan echter, afhankelijk van wat ze graag willen bereiken, niet werken.

Meer erin dan eruit

Bij de doorgewinterde gebruiker, de zeer ervaren gebruiker van steroïden, zal je ondervinden dat ze vaker in een cyclus zitten dan erbuiten. Dit is namelijk de enige daadwerkelijke manier waarop zulke gebruikers de enorme massa spieren en ontwikkelde kracht die ze hebben kunnen blijven ondersteunen. Het kan voorkomen dat je deze mannen bezig ziet met een cyclus van 16 tot 20 weken, waarbij enkel een pauze ingelast wordt van 4 tot 8 weken. Bij sommige gebruikers zal er zelfs in zijn geheel geen pauze meer ingelast worden. Deze mensen zullen hoogstens een lagere dosering testosteron nemen tijdens de pauze van 4 tot 8 weken wanneer zij weer een explosie van 16 tot 20 weken erop laten volgen. Er komt echter een tijd waarbij dit niet langer houdbaar zal zijn voor het lichaam. Het gebruik kan effectief zijn, maar er is ook een sterk vergrote kans op bijwerkingen.