duim omhoog en duim omlaag

Overweeg je om te gaan gebruiken? Wacht dan even voordat je begint aan een kuur. Er zijn een aantal belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op het effect van anabolen op je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan je lichamelijk gezondheid of je psychische gesteldheid.

Wat doen steroïden

Anabolen worden veel gebruikt door bodybuilders, gewichtheffers of (voornamelijk) jongens die snel breder willen worden. Anabolen versnellen de aanmaak van spiermassa of spierkracht. Sporters die gebruiken doen dit altijd in de vorm van een kuur. Een kuur is een periode van een aantal weken waarin je dagelijkse porsie inneemt. Je kunt kiezen voor 1 type anabool, maar je kunt ook stacken. Stacken is een combinatie van meerdere soorten. Als je gaat stacken is het erg belangrijk dat je zoekt naar een juiste verhouding. Iedere steroïde heeft namelijk specifieke kenmerken. Een kuur heeft altijd een einddatum. Het is nooit goed om een lange periode aan één stuk te gebruiken.

Belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden

Er zijn een paar essentiële factoren waarmee je rekening moet houden voordat je begint met een cyclus. Als je hier geen rekening mee houdt kan het gebruik ernstige gevolgen hebben.

1. Zorg dat je gezond bent.
Alleen als je fysiek helemaal gezond bent, kan een kuur geen kwaad. Mits je jezelf houdt aan de aanbevolen hoeveelheid en duur van de kuur. Begin niet als:

– je niet helemaal fit bent
– de kuur invloed kan hebben op jouw gezondheid
– je een chronische ziekte hebt.

Het beste is om altijd je huisarts te raadplegen voordat je begint aan een kuur. Zeker wanneer je een (chronische) ziekte hebt. Als je in dat laatste geval toch begint met een anabolenkuur kan dit je ziekte verergeren en dat kan heel gevaarlijk worden.

2. Gebruik geen alcohol of drugs
Alcohol en drugs hebben invloed op je kuur en niet in positieve zin. Sterker nog: het kan zelfs heel gevaarlijk worden als je naast je kuur in het weekend flink los gaat. Als je start met een kuur moet je focus gericht zijn op spiermassa opbouwen. Ben hier dan ook serieus mee bezig. Overigens is het gebruik van alcohol of drugs nooit goed als je het doel hebt spiermassa op te bouwen. Ook wanneer je geen kuur doet. 

3. Zorg dat je mentaal stabiel bent.
Er zijn bodybuilders of gewichtsheffers die verslaafd zijn geraakt aan anabolen. Anabolen zelf zijn niet verslavend, maar de uitwerking wel. Je ziet jezelf groeien in spiermassa, je krijgt veel complimenten en dat smaakt vaak naar meer. Gevolg kan zijn dat je afhankelijk wordt van anabolen omdat je steeds meer spiermassa wilt. Dit heet ook wel het Adonis Complex.

Wanneer mag je beginnen?

Begin alleen aan een cyclus als je kerngezond bent en de juiste instelling hebt. Begin er niet aan als je denkt dat anabolen het antwoord zijn op je onzekerheid. Het beste is om pas te beginnen met een kuur nadat je al enige jaren hebt getraind zonder kunstmatige hormonen. Je weet dan hoe je lichaam reageert op gewichtheffen. Als alles nog nieuw is weet je totaal niet wat je te wachten staat. Het gevaar  is dat je snel te zwaar gaat trainen. Als je nog geen ervaring hebt is de kans op blessures erg groot. En als je een blessure oploopt, kun je al helemaal niets.
Experimenteer eerst ook eens met voeding. Een goede verhouding van eiwitten, koolhydraten en vetten in je voeding kan ook al bijdrage aan meer spiermassa. Anabolen moet je dus eigenlijk zien als een laatste redmiddel om nog iets gespierder te worden.

Is het strafbaar?

In Nederland is het niet strafbaar om te gebruiken. De verkoop is wel illegaal. Anabolen mogen alleen door artsen of apothekers verstrekt worden. Toch kun je niet opgepakt worden voor het gebruik. Er zijn wel steeds meer sportscholen die dit willen ontmoedigen door gebruikers te royeren.