clomid nakuur pillenClomid, ook bekend als clomifene of clomifert is geen steroïden. Clomid wordt veel gebruikt door bodybuilders na een androgene anabole steroïde kuur om de testosteronwaardes weer snel op niveau te brengen. Hierdoor gaat er veel minder spiermassa verloren wat vaak wel gebeurd als je geen clomid gebruikt na een kuur.

Waarom clomid na je kuur?

Clomid is erg effectief om het verlies van spiermassa na een steroïdenkuur tegen te gaan. Na elke kuur met steroïden is er een grote kans dat je veel gewonnen spiermassa weer verliest. Het zit namelijk zo: een steroïdenkuur zorgt voor hoge testosteron- en androgenenwaardes in het lichaam. Testosteron en androgenen zijn mannelijke geslachtshormonen. Deze hormonen zijn belangrijk voor de opbouw van spiermassa. Wanneer de kuur is beëindigd daalt de hoeveelheid androgenen in het lichaam drastisch. Om deze daling te compenseren maakt het lichaam extra oestrogenen aan (vrouwelijke geslachtshormonen). De aanmaak van oestrogenen zorgt er echter voor dat dat de productie van het natuurlijke testosteron in je lichaam wordt afgeremd. Zoals eerder aangegeven is testosteron belangrijk voor de opbouw van spiermassa. Minder testosteron zorgt voor verlies van spiermassa en dat is dus precies wat er gebeurt als je lichaam meer oestrogeen en minder testosteron aanmaakt. Om dit proces tegen te gaan dien je ervoor te zorgen dat het testosteron niveau zo snel mogelijk weer op peil komt. Dat kan door clomid te gebruiken. Clomid verlaagt de werking van oestrogeen in je lichaam. Hierdoor wordt de hypothalamus extra gestimuleerd om meer natuurlijke testosteron aan te maken.

Overeenkomsten clomid en nolvadex

Een ander middel met een soortgelijke werking als clomid is nolvadex. Net als clomid verlaagd nolvadex de werking van oestrogeen in het lichaam zodat het natuurlijke testosteron weer op normaal niveau komt na een steroïde kuur. Ook de structuren van beide middelen zijn nagenoeg hetzelfde. Toch kun je niet zeggen dat clomid en nolvadex hetzelfde zijn. Beide worden voor andere doeleinden gebruikt en dus ook op een andere manier ingezet door bodybuilders. Zo wordt clomid vooral gebruikt als post-cyclus middel. Dus na een kuur terwijl nolvadex ook tijdens de kuur gebruikt kan worden.

Clomid en nolvadex zijn triphenylethylenes
Kort gezegd zorgen triphenylethylenes ervoor dat sterke oestrogenen minder actief zijn in het lichaam. Triphenylethylenes zijn milde oestrogenen die weinig activiteit veroorzaken op de oestrogene receptor. Ze binden zich op de receptor waardoor sterkere oestrogenen geen plek meer hebben om zich ook te binden op de receptor. In feite blokkeren triphenylethylenes de receptor. Omdat de sterke oestrogenen zich niet kunnen binden, verliezen ze hun werking en worden ze passief in het lichaam. En dat zorgt ervoor dat het lichaam beter in staat is natuurlijk testosteron aan te maken.

Ervaren bodybuilders raden vaker novaldex aan dan clomid. Novaldex kan gebruikt worden als antioestrogeen tijdens de kuur, maar ook na de kuur. Novaldex deactiveert sterke oestrogenen sneller en effectiever dan clomid. Daarnaast zorgt novaldex er direct voor dat het natuurlijke testosteron sneller op niveau zit. Clomid heeft dit effect niet. Je hebt ook minder novaldex nodig voor goede resultaten. Het advies is 20 tot 40 milligram novaldex. Gebruik je clomid dan is de dosis dus een stuk hoger: 100 tot 150 milligram.

Proviron, Viratase en arimidex
Deze middelen hebben de eigenschap om oestrogenen te verminderen in het lichaam. In tegenstelling tot clomid en novaldex die niet zorgen voor vermindering van het aantal oestrogenen in het lichaam, maar ervoor zorgen dat ze minder actief zijn. Proviron, viratase en arimidex verminderen het aantal oestrogenen door zich te verbinden met het aromatase enzym. Dit voorkomt aromatiseren (vervrouwelijking). Over het algemeen hebben deze middelen een langzamere werking dan clomid of novaldex.

Nadelen clomid en novaldex
Clomid en novaldex zorgen niet voor minder oestrogenen in het lichaam. Ze zorgen er alleen voor dat ze minder actief zijn. Als je stopt met het gebruik van clomid en novaldex zijn alle oestrogenen dus nog steeds in je lichaam en worden deze weer actief. Dit zorgt vaak voor nieuwe problemen. Let hier dus goed op als je stopt met het gebruik van clomid en novaldex. Geen zin in bijwerkingen? Bestel deze producten.

 

 

Aanpak gynaecomastie

Eén van de meest vervelende bijwerkingen van een steroïdenkuur is gynaecomastie (vorming van borsten).  Om dit te aan te pakken kun je het beste het volgende doen:

– start direct met 20 milligram novaldex of 100 milligram clomid per dag
– combineer dit met proviron of viratase

Clomid en novaldex hebben een snelle werking en zullen de gynaecomastie direct aanpakken. Proviron en viratase werken langzamer maar zorgen er wel voor dat je minder oestrogenen in je lichaam hebt. Hierdoor verklein je de kans dat het probleem na de kuur terugkomt.

Ook voor onvruchtbare vrouwen
Vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen wordt clomid voorgeschreven. Bij deze vrouwen zorgt clomid ervoor dat de ovulatie van de vrouw weer op gang komt. Omdat mannen en vrouwen qua hormonen heel anders in elkaar zitten, verschilt de werking van clomid.