Sport trainers en voedings coachAlle cellen in een lichaam reageren op anabole steroïden. Ze hebben allemaal receptoren waar kunstmatige hormonen aan vast kunnen gaan zitten en waardoor de werking van een cel wordt beïnvloedt. In ieder celtype hebben de synthetische hormonen een ander effect. Dat is ook de reden waarom de lijst met bijwerkingen zo lang is. Ook hierdoor zijn artsen en doctoren erg terughoudend geweest en geworden om een hormonen kuur voor te schrijven door de verschillende bijwerkingen. Natuurlijk zijn er volop positieve effecten waarom er wel voor het gebruik van anabolen wordt gekozen.  Graag bespreken we de verschillende voor en nadelen met je en ook eventuele bijwerkingen. Daarnaast geven we ook aandacht aan de bijwerkingen van testosteron en het effect op vrouwen. Er zijn bijwerkingen zo wel voor pillen, injecties crèmes, pleisters en gels.

Waarom worden synthetische hormonen gebruikt?

Steroiden worden om verschillende redenen gebruikt. De belangrijkste reden is toch eigenlijk wel om het lichaam van je dromen te krijgen.  Men wil graag aantrekkelijk voor het andere geslacht zijn, sterker zijn, grote spieren krijgen en ook snel spieren kweken. Een gespierd lichaam is natuurlijk belangrijk om er fit en gezond uit te zien. Het zijn allemaal redenen om ervoor te kiezen om te gaan gebruiken.

De spiermassa als reden om te gebruiken

De spieren hebben receptoren waar anabolen zich aan kunnen hechten. Als dit gebeurt dan wordt er een hele keten van reacties begonnen om meer eiwitten aan te maken in de spieren. De spieropbouw komt hier dus door wanneer je een kuurtje gebruiken gaat. Spieren bestaan voor een groot deel uit eiwitten. Ze gaan hierdoor groeien, worden dikker en ook nog een stuk sterker. De manier waarin de spiergroei bevorderen hangt af van tal van factoren en ook van het aantal receptoren in je spieren. Wanneer alle receptoren in de spieren steroide bezitten dan is het niet meer nodig om nog meer te nemen. Vol is namelijk vol. Het is mogelijk om vijf anabolen aan een slot receptor te steken. Het is dus niet zo, dat hoe meer je hebt, hoeveel beter het is. Synthetische hormonale kuren die op een spier geen vrije receptor kunnen vinden zullen niet bijdragen aan de spiergroei.

 

Naast het snel opbouwen van spieren helpen ze ook om sneller spieren herstel op te laten treden. Ook zorgen ze voor een minder snelle afbraak van de spieren. Wanneer je hard hebt getraind of stress hebt gehad dan heb je meer cortisol in het lichaam. Het heeft een spier afbrekend effect. Cortisol hecht zich aan een andere soort van receptor op de spier en zorgt voor een spier afbrekend effect. Met de anabolen is er geen plek meer vrij voor het cortisol om zich te koppelen aan een receptor. Hierdoor is het dus op twee manieren goed om zo meer spiergroei te krijgen.
Pezen hebben geen receptoren voor anabolen. Het is dus wel een risico dat de pezen meer spieren moeten beheersten dan ze aankunnen. Een complete pees kan hierdoor afscheuren. Een groot risico.

Het lichaamsgewicht

Door steroïden te gebruiken zal het lichaamsgewicht en de vetvrije massa toenemen. Ook het vocht wordt veel meer vastgehouden door het lichaam. De vocht-component wordt belangrijker naarmate iemand meer of minder anabolen gebruikt. Het extra vocht gaat weg nadat een kuur wordt beëindigt. Er zijn op dit moment nog geen wetenschappelijke studies welke  kunnen aantonen of het klopt dat na het gebruiken (dus het stoppen van de kuur) de gewonnen spiermassa met dertig procent minder wordt. Het is echter wel zo dat men op de sportschool het verschijnsel opblazen en weer leeglopen kent.

De spierkracht

Het is aangetoond dat sporters welke goed trainen en ook gebruiken meer spierkracht krijgen. Het is echter wel belangrijk om een goed voedingspatroon te hebben. Bij het verkrijgen van meer spierkracht met het gebruik is het wel belangrijk om goed te eten en om een goed voedingspatroon te hebben. Net als bij het lichaamsgewicht ziet men ook dat bij het stoppen van de androgene kuren de spierkracht afneemt.

De vetmassa

De boosters hebben een mild direct effect op de vetmassa. Er zijn signalen, dat vetcellen minder goed kunnen groeien wanneer er een hoge concentratie van anabolen in het lichaam aanwezig is. Het is dus mogelijk om vet te verliezen wanneer men gebruik maakt van prestatieverhogende middelen.

De huid

Doordat de anabolen de talgklieren in de huid op een hardere manier laat werken krijgt men een vettere huid. Talgklieren worden hierdoor een voedingsbodem voor bacteriën welke acne in de huid brengen. De acne zal vooral aanwezig zijn op plekken waar ook veel talgklieren zitten. Denk hierbij aan het gezicht, de borst, de bovenrug, de bovenarmen en ook de nek. Het kan zo extreem worden, waardoor men talgklierremmers of antibiotica moet gaan gebruiken.

Haaraandoeningen en haaruitval

Door het gebruik is het mogelijk, dat men hoofdhaar verliest. Het

Haaruitval bij een man

Haaruitval bij een man

haaruitval is een bijwerking bekende bijwerking. Hoe groter men een aanleg heeft voor kaalheid, hoe sneller het hoofdhaar zal verdwijnen. Bij vrouwen kan het hoofdhaar ook boven de slapen gaan verdwijnen.
Het is goed om te weten dat AAS de groei van het lichaamshaar bevorderen. Onopvallende dunnen doorschijnende lichaamsbeharing kan dik en donker worden. Vooral bij vrouwen kan het erg vervelend zijn, dat de beharing op de bovenlip en op de onderarmen ontstaat.

Hartaandoeningen

Als de hartspier continu onder een verhoogde en hoge bloeddruk moet werken dan kan de hartspier gaan vergroeien. Op de kritieke plekken wordt de hartspier een stuk dikker. Het klinkt positief, het is echter niet goed. De verdikking vermindert namelijk het vermogen om de hartspier haar werk op de juiste manier te laten doen en om het lichaam van bloed te voorzien.

De cholesterolhuishouding

Een anabool verlaagt de concentratie van het goede cholesterol. Het slechte cholesterol wordt door het gebruik juist verhoogd. Op de langere termijn kunnen de bloedvaten vernauwen en kan de toevoer van het zuurstof en de voedingsstoffen juist verminderen. Hierdoor nemen dus ook de kansen op hart- en vaatziekten toe.

Bloeddruk

Prestatieverhogende middelen laten het volume van bloed toenemen. Ze zorgen ervoor dat er meer rode bloedcellen aangemaakt worden en dat het bloed dus een stuk stroperig is. Ook wordt er door het gebruik meer vocht vastgehouden. Hierdoor moet het lichaam en vooral het hart harder gaan werken om het bloed goed rond te pompen. Op de lange termijn zal het ook schade gaan toebrengen aan de nieren. De kans op een hartinfarct of een beroerte zijn ook een stuk hoger. Langdurig gebruik zorgt ook voor een vernauwing van de bloedvaten.  Een opgezwollen gezicht kan hier ook een bijwerking van zijn.

De nieren

Langdurig gebruik zorgt voor een verhoogde bloeddruk die op zijn beurt weer voor nierschade zorgen.  Pijnstillers kunnen ook tot nierfunctiestoornissen leiden.

De lever

De meeste oralen zijn gemaakt om de afbraak van de lever te overleven. Hierdoor zijn ze vaak ook erg giftig voor de lever. De meeste levercellen zwellen daardoor op en knellen kanalen af waardoor de afbraakproducten naar de darmen gaan. Hierdoor kan er geelzucht ontstaan. Het afknellen van de bloedvaten bij de lever waardoor er bloed gevulde holtes bij de lever kunnen ontstaan. Hierdoor kan er leverkanker ontstaan.  Het gebruik van anabolen kan de ontwikkeling van levertumoren bevorderen.

De prostaat

Door het gebruik van anabolen groeit de prostaat. Wanneer de prostaat groter wordt dan wordt het ook moeilijker en vaak ook meer pijnlijk om te plassen. Bij mannen met een aanleg om kanker te krijgen of welke al een beginnende vorm van prostaatkanker hebben kan het gebruik van anabolen juist de ziekte versnellen en ook veel ernstiger laten worden.

De hormoonhuishouding bij mannen

Het nemen van tast ook de natuurlijke zaadproductie en de testosteron productie in de zaadballen aan. De ballen kunnen kleiner worden. Het is gebruikelijk, dat de natuurlijke aanmaak van testosteron totaal stopgezet kan worden. De testes krimpen hierdoor. Onderzoek toont aan dat de vermindering vaak permanent is.

De hormoonhuishouding bij vrouwen

Bij vrouwen ziet men vaak dat er bijwerkingen ontstaan door de kunstmatige hormen. Er ontstaat vaak een mannelijker beharingspatroon en ook een zwaardere stem. De meeste van de bijwerkingen zijn blijvend. Ook de menstruatiecyclus kan verstoord worden. Een toename in de seksuele drang en ook een toename van agressie kan door het gebruik van anabolen komen.

Gespierd lijf door SteroïdenDe positieve bijwerkingen

Laten we ook nog een aantal voordelen opsommen van de bijwerkingen testosteron opsommen. Het gaat hier vooral om:

  • De verhoogde proteïnesynthese
  • Een groter uithoudingsvermogen
  • Een hogere calciumafzetting in het beendergestel
  • Een psychologisch positief effect
  • Een verbeterde concentratie

Het zijn een aantal goede redenen om ook voor het gebruik van anabolen te kiezen.

Conclusie!

Er zijn voordelen en nadelen om te kiezen voor het gebruiken van anabolen. Het is goed om alle nadelen en ook om alle voordelen op een rij te zetten en om zo tot een goede conclusie te komen. Het is mooi om te zien welke verschillende redenen er zijn om voor het gebruik van anabolen te kiezen. Houdt echter wel rekening met de nadelen.